How to Make Perfect Roti Putih
Roti Putih.
You can have Roti Putih using 9 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Roti Putih
- It's of air.
- It's of sdt garam (letak di sudut loyang uli).
- You need of sdb gula (letak di sudut loyang uli).
- It's of sdb minyak sayuran/masak.
- You need of pelembut roti.
- You need of cawan/300gram tepung roti (Japan Bread Flour yg terbaik).
- It's of serbuk bread improver.
- It's of susu tepung (optional).
- It's of sdt yis kering Mauripan (letak tanpa terkena cecair).
Roti Putih step by step
- Masukkan bahan ramuan mengikut turutan daripada cecair sehingga yis dalam loyang uli bread maker..
- Tutup bekas dan set berat 500gram, menu 1 basic bread dan color light. Tekan start. Mesin secara automatik akan menetapkan masa proses masakan 2 jam 55 minit. Berat dan menu function akan menjadikan masa proses menguli dan membakar berbeza..
- Selepas tamat tempoh membakar..keep warm sementara. Selepas itu, keluarkan roti dari loyang uli dan sejukkan utk mengelakkan roti berpeluh..
- Potong roti dengan pisau yang sesuai bila sudah sejuk..
Ulasan
Catat Ulasan