Easiest Way to Cook Perfect Ayam Kam Heong (versi berkuah)
Ayam Kam Heong (versi berkuah).
You can have Ayam Kam Heong (versi berkuah) using 16 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Ayam Kam Heong (versi berkuah)
- Prepare of ketul ayam sederhana besar.
- It's of sudu besar serbuk kunyit.
- You need of sudu besar garam halus.
- It's of biji bawang besar (di hiris nipis).
- You need of biji bawang besar (di hiris bulat).
- It's of bawang putih (di hiris nipis).
- Prepare of biji cili padi (belah 2 - boleh kurangkan jika tak nak pedas).
- It's of tangkai daun kari (di bancuh).
- Prepare of sudu besar serbuk kari ayam.
- It's of sudu besar sos cili.
- You need of sudu besar kicap manis.
- You need of sudu besar kicap cair (saya tak letak).
- You need of sudu besar sos tiram.
- It's of air (ikut keperluan).
- You need of biji cili merah (di hiris serong).
- Prepare of biji capsicum hijau (pilihan).
Ayam Kam Heong (versi berkuah) step by step
- Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak. Saya suka goreng garing sikit..
- Keluarkan minyak goreng ayam tadi dan tinggalkan dalam 1 senduk je. Tumis bawang merah, bawang putih dan cili padi hingga naik bau. Kemudian masukkan bancuhan serbuk kari. Kacau dan masak sebentar..
- Masukkan sos cili, kicap manis, kicap cair (kalau ada), sos tiram, bawang bulat dan daun kari. Kacau dan masak hingga pecah minyak dan sedikit pekat. Jika nak kuah boleh tambah air sikit. Saya memang buat kuah lebih..
- Akhir sekali masukkan ayam goreng tadi dan capsicum. Kacau sebentar bagi rata dan boleh tutup api. Tadaaa! Ayam masak kam heong versi berkuah siappp! Sedap tau. SELAMAT MENCUBA! 😋.
Ulasan
Catat Ulasan