How to Prepare Yummy Kek lapis masam manis saiz 8"×8"

Kek lapis masam manis saiz 8"×8". Oldukça sade, çizgi filmsi bir yapıya sahip olan bu kaynak paketi, minecraft'tan yüksek perf.

Kek lapis masam manis saiz 8"×8" You can cook Kek lapis masam manis saiz 8"×8" using 11 ingredients and 12 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Kek lapis masam manis saiz 8"×8"

  1. It's of mentega anchor.
  2. You need of gula halus.
  3. It's of biji telur ayam(cuci dahulu dengan air sebelum dipecahkan).
  4. Prepare of tepung gandum(diayak).
  5. Prepare of horlicks perisa asli(diayak).
  6. Prepare of kecil (170gm) seri kaya.
  7. Prepare of susu manis(boleh kurangkan).
  8. Prepare of esen vanila.
  9. It's of baking powder.
  10. You need of bungkus kecil haw flakes.
  11. Prepare of Pewarna suka hati. Ikut cita rasa sendiri.

Kek lapis masam manis saiz 8"×8" instructions

  1. Putar mentega dan gula hingga kembang dan bertukar warna menjadi putih.
  2. Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar adunan pada kelajuan sederhana..
  3. Masukkan sri kaya, esen vanila, susu manis, serbuk baking powder. Putar lagi adunan sehingga sebati..
  4. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan horlicks, gaul hingga tepung dan horlicks menjadi sebati..
  5. Sediakan acuan 8"×8" yang dilapis menggunakan kertas minyak dan sapu sedikit mentega dan tepung di sekeliling acuan untuk elakkan lapisan kek melekat masa nak keluarkan kek nanti..
  6. Saya guna pengukus api(lagend style) 😁😁. Jadi kena masak air dalam pengukus terlebih dahulu. Untuk yang ada pengukus jenis elektrik guna ikut arahan pengukus masing2..
  7. Masukkan adunan tadi dalam 3 senduk kecil (7-8 sudu makan) untuk lapisan pertama. Kukis dalam 7-10 minit atau adunan agak2 masak..
  8. Susun hawflakes di atas adunan pertama tadi, dan lapis dengan adunan seterusnya. Buat lapisan hingga habis..
  9. Lapisan terakhir, masak sehingga adunan masak. Cucuk guna pencucuk lidi. Kalau tak melekat kat lidi, maksudnya kek dah masak..
  10. Air panas kena standby awal, untuk refill air pengukus tadi. (bagi yang guna pengukus api).
  11. Sejukkan dahulu kek, baru potong. Kalau nak kek tahan lama, bakar sekejap dalam ketuhar guna api atas bawah. Dalam 10-15 minit pada suhu 160°C..
  12. Selamat mencuba... Kek saya guna warna merah. Tapi lain pulak jadi nya bila dah masak 😂😂😂.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Easiest Way to Make Delicious Sirap Selasih

Recipe: Tasty Empek empek dos isi telur

Recipe: Tasty Pempek udang rebon isi telur dadar