How to Make Yummy Roti Sarang Lebah
Roti Sarang Lebah.
You can have Roti Sarang Lebah using 23 ingredients and 13 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Roti Sarang Lebah
- You need of Bahan A.
- You need of air suam.
- You need of sudu besar gula.
- It's of sudu besar susu pekat.
- Prepare of sudu kecil yis (1 bungkus/11gm).
- You need of Bahan B.
- Prepare of biji telur.
- Prepare of tepung roti/high protein flour.
- It's of tepung roti/high protein flour.
- Prepare of tepung gandum.
- Prepare of sudu besar mentega.
- Prepare of Bahan.
- It's of biji kuning telur.
- You need of susu segar kotak atau bancuh (Satukan dan kocak rata.
- Prepare of Kuaci.
- Prepare of Almond flakes.
- It's of Bijan.
- You need of Sos Butterscotch.
- You need of susu cair atau susu segar kotak.
- It's of gula perang.
- It's of sudu besar tepung.
- You need of sudu kecil esen vanila.
- You need of sudu besar mentega.
Roti Sarang Lebah step by step
- Cara (Dengan api sederhana, cairkan gula sehingga menjadi karamel. Satukan susu, esen vanila, dan tepung gandum. Kocak rata. Tapis dan masukkan campuran susu tadi perlahan-lahan. Kacau. Masukkan mentega. Kacau lagi. Apabila agak pekat, tutup api.).
- Cara-Cara. 1. Satukan bahan A. Rehatkan sekitar 10 minit atau sehingga berbuih. Jika tidak berbuih, maknanya yis sudah mati atau tidak aktif..
- 2. Satukan bahan B. Masukkan bahan A sedikit demi sedikit sambil diuli. Tambah air mengikut keperluan doh..
- 3. Uli doh sehingga doh tidak melekat di tangan dan mangkuk mixer..
- 4. Sapukan tepung pada tangan. Bulatkan doh. Letak di dalam bekas yang disapu mentega atau minyak. Tutup permukaan bekas. Rehatkan doh sekitar 30-40 minit atau hingga doh naik berganda. Jika cuaca panas, doh cepat naik..
- 5. Tekan doh bagi membuang udara dalam doh..
- 6. Sapu loyang dengan mentega atau minyak. Bahagi dan timbang doh mengikut saiz yang diingini. (Saya buat 24gm). Susun doh. Jangan terlalu rapat kerana doh akan naik sekali lagi..
- 7. Tutup permukaan loyang dengan plastic wrap. Rehatkan lagi sekitar 30 minit..
- 8. Sapu atau sembur permukaan doh roti dengan bancuhan susu dan kuning telur..
- 9. Tabur kuaci, bijan, dan almond flakes..
- 10. Panaskan oven dengan suhu 170'C api atas bawah terlebih dahulu. Bakar doh sekitar 20 minit. (Nota: Suhu dan masa membakar roti bergantung pada oven masing-masing, ya)..
- 11. Apabila roti masak, sapu permukaan roti dengan mentega ketika roti masih panas (jika suka). Tuang sos butterscotch dan sedia dimakan..
- Selamat mencuba 😊..
Ulasan
Catat Ulasan